Катедрален храм “Св. вкмч. Димитър Солунски”

Строежът на първия храм с това име започва през ХVII в. Той бил дървен и съществувал около 2 и половина века. На 6 декември 1868 г. в него видинският митрополит Антим /по – късно пръв български екзарх/ обявил откъсването на видинската митрополия от Цариградската патриаршия. На 9 декември 1884 г. било взето решение за стоеж на нова църква и през 1889 г. храмът бил срутен поради овехтялост. Средствата за постойката били събирани от еснафите и дарения от граждани. На 10 март 1885 г. тържествено е положен основният камък на новия храм. На 26 октомври 1900 г. в деня на храмовия празник бил положен Св. Антимис и отслужена първа литургия. През юли 1926 г. цялата работа по вътрешната украса на храма е завършена и на 3 и 4 октомври същата година той е тържествено осветен от видински митрополит Неофит. Катедралната църква “Св.В.М.Димитър” е втора по големина след храм – паметника “Св. Александър Невски” в София. Височината на централния купол е 33 м. Тя е паметник на културата от национално значение.

Достъпност за посещение: Да,безплатно, целогодишно

Транспортна достъпност: Храмът се намира на територията на гр. Видин и е транспортно осигурен. Град Видин се намира на около 200 километра от София в посока Северозапад, на 100 километра от Монтана в посока Северозапад, на 52 километра от Белоградчик в посока Север, на 56 километра от град Лом в посока Северозапад и на около 30 километра от град Брегово е посока Югоизток. През града преминават два изключително важни транспортни коридора № 4 и № 7. Град Видин е свръзан с околните селища и по-големите градове в България посредством автобусен транспорт. Има редовни автобуси в посока: София, Враца, Плевен, Монтана, Вършец и др. Той е също последна спирка на железопътната линия Мездра-Враца-Видин (Лом).

Туристическа инфраструктура: Налични са хотели и ресторанти в близост до обекта.

Снимка Klearchos Kapoutsis от Paleo Faliro, Гърция.[CC BY 2.0 чрез Wikimedia Commons] Снимка Борислава Апостолова [CC BY-SA 3.0 чрез Wikimedia Commons]