Чипровски манастир

Чипровският манастир „Св. Иван Рилски” се намира на около 7 км от град Чипровци. Манастирът е обявен за паметник на културата в брой 22 на Държавен вестник от 1975 г. Манастирът е основан през Х в.и през годините на своето съществуване се утвърждава като книжовно и просветно средище. Светата обител участва и в борбите за освобождение от османско владичество. Участниците в Чипровското въстание от 1688 г. го използват като убежище.

Манастирът е разрушаван и разграбван няколко пъти. Костите на загинали в Чипровското въстание се съхраняват в кулата костница, която е част от манастирския комплекс. Главната църква е построена в края на ХVІІІ - началото на ХІХ в. Тя е еднокорабна и едноапсидна. Параклисът „Св. Атанасий Велики”, строен през 1880 г., се намира в едно от жилищните крила на манастира.

Чипровският манастир е действащ мъжки манастир. Храмовият му празник е на 19 октомври. В момента манастирът не предлага настаняване, тъй като част от помещенията са в ремонт. В главния храм се продават информационни материали и икони, а монасите биха могли да ви разкажат историята на манастира.

Достъпност за посещение: Да, не се заплащат входни такси за посещението на обекта. До главния храм води пътека (не стълби), която позволява достъп и на хора със специални нужди.

Транспортна достъпност:  Чипровският манастир „Св. Иван Рилски” се намира на около 7 км от град Чипровци. До манастира се стига с автомобил по отбивка по пътя между селата Белимел и Железна. Най-близката железопътна гара е Монтана.

Туристическа инфраструктура: в град Чипровци за туристите е на разположение Туристически информационен център Чипровци, на адрес ул. "Павлето" №27.