Узунджовска църква

В близост до Александровската гробница и МЦ „Тракийско изкуство в Източните Родопи (на около 8 км) се намира Узунджовската църква.

"Успение на Пресвета Богородица" е най-голямата селска църква в България. Тя по удивителен начин съчетава в себе си елементи от християнството и исляма. Построена като християнски храм, през 1593 г. е била унищожена от Османската империя. На нейно място е издигната джамия – част от огромен, приличащ според летописците на крепост керван сарай, чийто централен вход е запазен и до днес. В началото на 20 в. Турция връща имота на България и тогава започва преустройството на джамията в църква. През 2007 г. храмът е възстановен основно от Община Хасково. При реставрацията са открити два средновековни надписа на арабски език с религиозно-философска тематика, които все още не са точно датирани. Обновени са всички икони и стенописи. Тревненският майстор уста Дарин Божков резбова нов иконостас, който с размерите си се нарежда сред трите най-внушителни в страната. На прозорците са поставени изящни витражи, изобразяващи сцени от живота на Божията майка. През миналия век, църквата "Успение на Пресвета Богородица" в с. Узунджово е обявена за паметник на културата.

Достъпност за посещение: Безплатно, целогодишно; екскурзовод; достъпно за хора с увреждания

Транспортна достъпност: Второстепенен път, добро състояние, обществен транспорт

Туристическа инфраструктура: В близост до обекта няма места за настаняване и заведения за хранене и развлечения. Най-близките се намират в град Хасково на 10 км.