Розоварна „ЛЕМА”

Намира се на края на Казанлък, на Околовръстния път. Само на 1500 метра от Хотел КАЗАНЛЪК. Разположена е сред един хектар (10 дка) маслодайни рози (ROSA DAMASCENA). Посетителите могат да видят едно към едно маслодайните рози, съвременна розоварна и стар меден казан за преработка на рози от преди 100 години. Процесът розоварене е онагледен на специална широкоформатна технологична схема. Специалист по розопроизводство показва на посетителите основните моменти по отглеждане и преработване на маслодайните рози.

Накрая всички посетители могат да си купят розово масло, розова вода, гюлова ракия, ликьор роза и други разфасовки и сувенири с аромат на рози.

Достъпност за песещение: Посещението е целогодишно от 08 до 18 часа, без почивен ден. Най атрактивно е през месеците май и юни, когато цъфтят и се преработват маслодайните рози. През останалите месеци посетителите се запознават с маслодайните рози като насаждение,  със стогодишния казан за варене на розов цвят и с инсталацията за преработване на розов цвят в статично положение и на цветната технологична схема. Всяко посещение се съгласува минимум един ден предварително на телефоните на фирмата. Посещението се осъществява с автобусите на туристическите фирми. Входът до края на месец април е безплатен. От месец май ще има платен вход в размер не по голям от този на Казанлъшките музеи.

Уеб сайт: http://www.lemabg.com/

Празник на розата Розоварна Лема - снимка от сайта Розоварна Лема - снимка от сайта Розоварна Лема - снимка от сайта Розоварна Лема - снимка от сайта Роза Дамасцена