Тракийски комплекс Хероон „Жаба Могила“

Намира в местността Драганов в кладенец, на няколко километра югоизточно от гр. Стрелча. Тя е най-голямата сред 300-те в района и една от най-големите на територията на България с диаметър 80-90м. и височина 20м. Могилата е била оградена с широк 30м. и дълбок 3-4м. ров, запълнен с вода, който е възпрепятствал достъпа до свещеното място. Запазения и до днес ров е бил обитаван от жаби, чието квакане е дало името на Жаба могила. Гробницата мавзолей е разкрита през 1976г. датира от V-IV век пр. Хр. Имала е два етапа на използване. През първия е била гробница мавзолей на знатен тракиец. А през втория етап от използването е извършено погребение на знатен тракиец, може би вожд или владетел, заедно с неговата колесница четириколка. При разчистване на каменното струпване са открити част от останките на колесницата. Днес голяма част от експонатите, намерени при разкопките на Жаба могила, се съхраняват в Исторически музей Стрелча.

Достъпност за посещение: Да, платено, целогодишно, екскурзовод по заявка, посещенията се предоставят от Историческия музей – Стрелча. При предварителна заявка на желаещите може да бъде осигурен планински водач, който да ги заведе до трите скални мегалитни тракийски светилища „Кулата”, „Скумсале” и „Качулата”.

Транспортна осигуреност: Обектът се намира на 4 км. от центъра на града. Достъпен е чрез асфалтов път и 300 м черен път, по който не може да се мине с МПС, заради близостта на жп линия. Няма обществен транспорт.

Туристическа инфраструктура: Места за настаняване на около 4 км; има указателни табели и информационни табла пред входа на гробница; ТИЦ в гр. Стрелча.