Русе

Близостта на река Дунав винаги е имала огромно значение за развитието на града още от древността до наши дни. Тук през І в.н.е. е основан римският военен лагер-крепост, носещ името Сексагинта Пристис - „Пристанище на шейсетте кораба”.

Една от най-интересните забележителности на град Русе са останките на крепостта Сексагинта Приста. Те се намират в северозападната част на града, на малко възвишение до брега на Дунав. Експозицията на открито разкрива мащабите на крепостта, а част от находките могат да бъдат разгледани и в историческия музей на Русе, където са експонирани в отделна зала.

Един от символите на града е Доходното здание – красива обществена сграда в центъра на Русе. Построена е през 1901-1902 г. и впечатлява с великолепната си фасада и седемте фигури на покрива.

Интересна забележителност е и Регионалният исторически музей, в който се съхраняват над 130 000 паметници на културата, между които е и Боровското тракийско съкровище – сервиз от пет сребърни ритуални съда, датирани от IV в. пр.н.е.