Старият Несебър

Старият Несебър - Днес старата и новата част на града са разделени от тесен провлак. Старият град е разположен на малък полуостров. Заради изключителното си културно и историческо богатство Несебър е обявен за музеен, туристически и курортен комплекс от международно. През 1983 г. ЮНЕСКО вписва Стария Несебър в Списъка на паметниците на Световното културно наследство.

Повече за историята и развитието на селището туристите могат да научат в Археологическия музей, който се намира в началото на полуострова. Там са изложени находки, открити при археологически разкопки. Следите от минали исторически епохи са навсякъде. На територията на Стария град личи част от крепостната стена, която е обявена за архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение.

В стария град има запазени голям брой църкви, като две от тях – „Свети Спас” и „Свети Стефан”, са превърнати в музейни обекти. Голяма част от къщите в старата част са от епохата на Възраждането (XVIII-XIX в.). Интересна е архитектурата на къщата на Москояни, в която е разположена експозицията на Етнографския музей на града. В музея може да научите много за бита и културата на жителите на Несебър, показани са много предмети от бита и традиционни носии.

През лятото в античния театър на Стария Несебър се провеждат концерти и различни по вид събития. Зад него е и морската гара на Несебър, където през активния летен сезон често могат да бъдат видени круизни кораби, акостирали за посещение на града на ЮНЕСКО.

Освен че свързва стария и новия град, провлакът е любимо място за разходки на гостите и жителите на Несебър. От двете му страни, в близост до морето, има пешеходни алеи. Един от символите на града е и вятърната мелница, която се намира по средата на провлака.