- забележителност по маршрута

Дестинация - Добруджа и Северно Черноморие

Дестинация Добруджа и Северно Черноморие

Силистра, Добрич, Варна, Балчик


Опитай

Добруджански хляб
„Никой не е по-голям от хляба!“. Хлябът във вярванията на българина е свещен, Божи дар, носещ щастие и здраве. В традиционните представи се възприема, като символ свързван с вечния жизнен цикъл, с безкрайността, с домашното огнище. Прието е на българската трапеза без хляб да не се сяда, а всеки гостенин традиционно се посреща с хляб и сол. В житницата на България- Добруджа опитайте истински добруджански хляб.

Черноморски сафрид
Той е сред над 15 вида риба от семейство сафридови, род хищни соленоводни пасажни риби. Многобройните дребни рибки от край време намират мястото си в гювечи, но също и мариновани в буркани. Според експерти хванатия през пролетта сафрид е много подходящ за пържене, защото тогава е по-сух. Запазва полезните си витамини и при печене във фурна, но трябва да бъде полят със слънчогледово масло преди топлинната обработка.

Рибена чорба със саламурийка

Триеница (трахана)
Tрадиционно ястие, подобно на италианската “паста”. Често се замесва с квас, а не с мая. В миналото тарханата е била една от основните храни на българското население и до днес е запазена като характерна в балкански кулинарни традиции.

Риба плакия

Пълнен шаран в тесто
счита се за традиционно ястие за Никулден (6 декември). Обикновено се приготвя пълнен с лук, домати, орехи и стафиди.

Миди от черноморските ферми
Водата в Черно море е чиста – клас А. Нашите миди са по-добри от останалите заради ниската соленост на водата – 10%. Именно на нея се дължат добрите вкусови качества на мидите и за това хората ги предпочитат. Мидите в България се делят на три вида – брегова, дънна и култивирана. Всеки вид мида се различава от мястото, на което е пораснала, което пък определя качеството на месото й.

Кайсии от Силистра и Тутракан
В Силистренска област има над 21 000 декара кайсиеви градини. В Опитната станция по кайсията и земеделие в Силистра се отглежда колекционно насаждение от 500 сорта-образци. В Тутракан пък всяка година се провежда празникът „Тутракан - столица на кайсията“.


Дегустирай

Димят
Районът е благоприятен за отглеждане на грозде и производство на вино. Местните винарни залагат главно на бели винени сортове. Най-характерен е  Димят - стар български сорт, който е разпространен по Черноморското крайбрежие. Това е късен сорт грозде, което узрява през втората половина на септември. Има силен растеж и висок добив. От него се получават бели вина и висококачествен материал за конячен дестилат.


Забележителности