Крепост Букелон

Крепостта Букелон (среща се още като "Вукелон") се намира край село Маточина, община Свиленград. Разположена е на висок хълм в северния край на селото и е опасвала цялото било със своите 150 метра дължина и 60 метра широчина. Със своите 18 метра височина, крепостта е внушителна и величествена гледка сред околния пейзаж. Самата крепост е с формата на кръст, като по-къса му част е ориентирана към изток, а по-дългата - на Запад. През вековете крепостта е била многократно реконструирана, в зависимост от нуждите на своите собственици. 

Oт крепостта Букелон днес най-добре запазени са защитната кула при входа и част от двойния крепостен зид до портала. Кулата и крепостните стените са били изградени от ломени камъни и тухли, споени с бял хоросан. Крепостта е има три големи етажа, като последният етаж (с полуцилиндрична форма) е служил като параклис. Бойниците са разположени от всички страни, а до тях се е стигало посредством дървени стълби. 

През 387г. тук се е провела голяма битка между войските на император Валент и готите, която приключва с пълен разгром на римската армия и смъртта на императора. 

През 1205 г. на това място войските на цар Калоян разгромяват армията на рицарите-кръстоносци, и залавят предводителят им - император Балдуин Фландърски. Легендата разказва, че императорът е прекарал първата си нощ като затворник в тази крепост, като поради това, крепостта е известна още като Балдуиновата кула сред местните хора.

При направените археологичски изследвания в близост до входната врата на крепостта е намерен кръст с вграден монограм от XIV век и изписано името Михаил. Известно е, че около 1328 година, българския цар Михаил воювайки срещу

Андроник III, достига до Dimotica, днешна Северна Гърция. 

Крепостта Букелон е включена в списъка със 100-те национални туристически обекта на България.