Скален феномен „Халката“

Кварцовото скално образувание Халката е типичен представител на интересните и красиви скални форми в природен парк "Сините камъни". Резултат е от рушителното действие на атмосферните фактори - слънцето, вятърът, водата. Височината на Халката е повече от 8 метра.

Халката е един от символите на град Сливен, привличащ с неповторимостта на дъгообразния венец над светлеещия се отвор, с преданията за магическата й сила, влияеща върху най-съкровеното нещо - Любовта; за разплисканото море, борбата на мореплавателите с морската стихия и тя, Халката спасителният пристан; за приемането на нов образ.

Старо предание носи, че в праисторически времена това място било закътан пристан на бурно море и към скалата с дупка привързвали корабите. Халката била спасение и надежда, че няма да потънат. На Халката приписват магическа сила да дарява здраве и живот. Легенда разказва, че забранената любов на девойка и момък станала възможна, когато двамата се хванали за ръце и едновременно преминали през отвора на пръстена. Фолклорът предупреждава и за друго опасно поверие - ако сам човек премине през пръстена от север на юг и не се върне обратно, магия ще промени пола или образа му.