Екопътека „Бяла река“

Екопътека „Бяла река“ се намира на територията на Национален парк Централен Балкан, северозападно от гр.Калофер. Започва от тъй-наречения бивак Бяла река. За да стигнете до него, просто трябва да хванете алфалтирания път отдясно на Калоферския манастир. Екопътеката има по-дълъг и по-къс маршрут. Дългият вариант включва преход около 1 час. Буйната река се пресича на няколко места чрез дървени мостчета. Постарали са се да прекарат пътеката и мостчетата през най-красивите и диви места. Когато застанете на едно от тези мостчета, точно над реката, ще разберете защо тя е наречена "Бяла река". Навсякъде са направени табла с информация за растенията и животните срещащи се в Джендема. Има и беседки за отдих. Връщането може да стане по същи път или от края на екопътеката може да се поеме по пътечка в дясно, която за около 20 минути ще го изведе до началната отправна точка. Но ние не се задоволихме с толкова.

Екопътеката предлага и по-кратък маршрут. Той не може да се сравнява с предният, но сравнително бързо ви извежда в началната точка.

Тук може да се наеме всичко, което ви е необходимо за бивакуване на открито: палатка с обурудване, скара, дървени въглища и какво ли още не. Цените са приятни, хората които ги предлагат също.