Долината на тракийските царе

Долината на тракийските царе включва храмовете и гробниците, открити в могилите Голяма Косматка, Голяма Арсеналка, Шушманец, Хелвеция, Грифони, Светица , Оструша и Казанлъшката гробница.

Част от долината е гробницата на тракийския цар Севт III. Тя е строена през втората половина на V в. пр. Хр. В нея са открити златният венец на владетеля, златен киликс (чаша за вино), наколенници и шлем, апликации за конска амуниция и др., които са представени в Историческия музей в град Казанлък. Забележителна е ритуално погребаната пред фасадата бронзова глава от статуята на Севт III, която е доста детайлна. Тя е важно свидетелство за тракийските орфически ритуали. Тя се намира в могилата Голямата Косматка, на 1 км южно от гр. Шипка и на 12 км северно от гр. Казанлък. Открита е през 2004 г.

Долината на тракийските царе включа и могилата Оструша. В нея през 1993 г. при археологически разкопки е открит гробнично-култов комплекс с голяма художествена и историческа стойност. В него са намерени монети и археологически материали, които датират храма към средата на ІV в. пр. Хр.  Монументалният комплекс има шест помещения. От юг се влиза в централно „разпределително” помещение, в което са оставени три входа за камерите встрани и на север от него. Разположеното вдясно помещение е с кръгъл план и куполно покритие. Останалите помещения без монолитната камера са изградени от добре обработени гранитни блокове в правоъгълен план. Югозападната камера е квадратна. В нея са намерени метални предмети, с които ритуално е бил умъртвен кон.