Никополис ад Иструм

Руините на римския и ранновизантийски град Никополис ад Иструм се намират на около 20 км северно от Велико Търново, разположени са върху невисоко плато на брега на р. Росица.

Градът е основан през ІІ век от римския император Марк Улпий Траян (98 – 117 г.) в чест на победата му над даките (106 г.). Именно затова е и наречен така – Никополис ад Иструм в превод означава Град на победата на Дунава. Градът е бил разположен на пресечната точка на две от важните пътища в Долна Мизия – от Одесос (днешна Варна) до западните римски провинции и от Нове (днешен Свищов) до Византион (днешен Истанбул) .  Градът е планиран по т.нар. „ортогонална система” - прави улици, ориентирани по посоките на света, които се пресичат под прав ъгъл.

Разкопките тук са установили, че градът първоначално е нямал крепостни стени. Те били построени по-късно, в края на II в., след опустошително варварско нападение. Порта е имало на всяка една от крепостните стени, но главната порта била тази, разположена на запад – към столицата на империята Рим. Така се и наричала – Порта Романа.

Градът е бил снабдяван с вода посредством водопроводи, най-дългият от които бил дълъг цели 27 км. Около централния площад – агората – са намерени останките на канонада, малък театър, обществени сгради и магазини. Имало е и обществена баня, открити са и останки от подово отопление в някои сгради. Предполага се, че е имало дори открита отопляема през зимата пътека за разходки.

Градът е сякъл и собствени монети. Открити са близо 1000 вида бронзови монети с различни изображения от Никополис ад Иструм. Тук са живеели хора с различни религии, което обяснява и разнообразните погребения, открити в района. Некрополът на града бил разположен от двете страни на пътя към Нове и в западна посока. От него са запазени 121 могили.

Предполага се, че древният град е унищожен в началото на VII век при нападение на аварите. Останките му се проучват от началото на XX век. Разкопките са подновени през 2007 година. Днес руините са достъпни за туристически посещения.