Червената църква, Перущица

Червената църква „Света Богородица“ представлява останки от християнски храм – функционирала от IV до ХIV век късноантична и ранносредновековна базилика при гр. Перущица.

Представлява в най-високата си част централна четириконхална зала, която във всяка от четирите посоки е има полуцилиндрични ниши, покрити с купол. От северната и от южната страна на сградата е имало издадени навън отделения. В северното отделение е имало басейн, облицован с розов мрамор, който е служел първоначално като терми, а по-късно в него са се извършвали кръщенията на новите християни. Църквата е била изключително богато украсена, подът бил покрит с мозайка, а стените, облицовани донякъде с мраморни плочи, били покрити със стенописи.

„Червената църква „Света Богородица“ е римска сграда изградена в IV или най-късно до началото на VI век при управлението на император Анастасий I. Тя е единствената в целия свят, която има първоначално северен олтар резултат на ранното християнско богослужения в първоначалните римски терми и митраеум – баня и храм на Митра, Подът е бил басейн, който впоследствие е устроен в под на църквата и баптистирей.

До нея води нова пешеходна алея с дължина 700 м и има изграден посетителски център.