Храмът на Ванга в м. Рупите

Храм-паметникът „Св. Петка Българска” се намира в местността Рупите, на 10 км североизточно от град Петрич. Църквата е построена в непосредствена близост до къщата, в която е живяла пророчицата Ванга (1911 – 1996 г.). Храмът е открит на храмовия си празник на 14 октомври 1994 г. и е издигнат със средства, предоставени от Ванга.

Стенописите и иконите са дело на големия български художник Светлин Русев, който е бил близък с баба Ванга, дърворезбите – на Григор Паунов. Църквата е част от голям комплекс, разположен върху 200 дка.

Храмът предизвиква голям интерес заради местоположението си, архитектурата си и необичайната художествена украса, при която не са следвани стриктно каноните на иконописта. Не на последно място тя е посещавана и заради връзката й с баба Ванга. Въпреки че храмът не е построен според правилата на православната църква, той привлича хиляди поклонници и туристи.

Пророчицата е позната на всички българи и в много страни по света. Тя е считана за феномен и до нейните съвети и предсказания са се допитвали хиляди хора. Истинското й име е Вангелия Гущерова. Според едно предание, когато била малка, Ванга изгубила зрението си в буря. Тогава получила и първото си видение, което дало начало на феноменалните й способности. През живота си Ванга е изрекла стотици сбъднали се пророчества за световни и местни събития, за лични съдби, за природни бедствия и войни.

В последните години от живота си тя обитава малка къща в местността Рупите. Според нейни близки Ванга чувствала, че мистичната местност й дава сили и енергия.