Еврокомисар Корина Крецу приветства създаването на новото Министерство на туризма
 
09 декември 2014

Европейската комисия, в лицето на еврокомисаря по регионална политика Корина Крецу, подкрепя създаването на стратегическа визия за развитие на туристическия ни  отрасъл с хоризонт до 2020 г., тъй като чрез изготвянето на такъв европейски документ ще могат да се конкретизират приоритетите и нуждите на сектора и максимално да се използват възможностите на европейското финансиране. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова след срещата си еврокомисар Корина Крецу, която се състоя днес в Брюксел. Еврокомисар Крецу е приветствала създаването на новото министерство и е обещала съдействие за неговата дейност от страна евроструктурите.

Важно е да има ясна визия и конкретна пътна карта за бъдещото развитие на туристическата ни индустрия и това е един от нашите основни приоритети, подчерта Ангелкова. Стратегическият документ трябва да бъде готов до края на 2015 г., за да може министерството да се включи като бенефициент в усвояването на европейските финансови средства през следващите години.

На срещата са обсъдени още и възможностите за създаване на специални финансови инструменти за туристическата индустрия. Според Ангелкова е необходимо да се идентифицират всички възможности, чрез които да се подпомагат  инициативите на бизнеса и да не се разчита само на директно европейско финансиране.

Поканих еврокомисар Крецу в България на специално организирана за целта кръгла маса, на която да обсъдим в детайли тези възможности, каза още министър Ангелкова. Еврокомисар Корина Крецу е подкрепила идеята догодина София да стане домакин на първата среща на европейските министри на туризма. Във форума ще бъдат поканени да участват и представители на Световната организация по туризъм към ООН, както и министри на други държави.

По-рано днес министър Ангелкова се срещна в Брюксел и със заместник-председателя на ЕК Кристалина Георгиева. Те са обсъдили спецификата на финансирането в сферата на туризма и как максимално добре да бъде промотирана България като целогодишна туристическа дестинация с уникална природа и специфични дадености – балнео и СПА услуги, биопродукти и др. Кристалина Георгиева също е приветствала горещо създаването на самостоятелно Министерство на туризма, което да стимулира устойчивото развитие на сектора.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Сайт на Управляващия орган на ОП "Конкурентоспособност" - в нов прозорец
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mee.government.bg