Министър Ангелкова: С регистър на забележителностите ще привличаме повече туристи
 
28 ноември 2014

С бъдещия регистър на туристическите обекти, атракции и забележителности ще привличаме повече туристи в България и ще можем по-точно да планираме устойчивото развитие на отрасъла. Това заяви в Пловдив министърът на туризма Николина Ангелкова.

Ангелкова и кметът на Пловдив Иван Тотев откриха традиционната годишна среща на туроператорите с международно участие. В петото издание на тридневния бизнес форум, който се организира от местната община под патронажа на Министерството на туризма  и с подкрепата на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, се включиха 90 туристически компании от 16 държави, а българските фирми са над 25.

За проявата  пристигнаха и представители на туроператори от далечни дестинации като Мароко, Китай, Индия и др., за които България има потенциал да разработи съвместни туристически пакети със съседните държави. Това е пазарна ниша, която може да ни прави по-търсена и по-конкурентна дестинация в тази част на Европа, стана ясно от изявленията на министър Ангелкова.

Тя съобщи, че се планира от следващата седмица да се направи преглед за готовността на курортите Боровец, Банско и Пампорово за зимния сезон. Очакванията са в България да пристигнат 4-5% повече туристи през зимните месеци, като това са предимно гости от балканските държави: Гърция (5% ръст), Румъния (1-2%), Македония (5%), Турция (10%), Сърбия (3%) и др. За Великобритания се предвижда запазване на нивата от миналия сезон, Германия - ръст от около 2%, за Австрия - около 5% повече гости, Израел - над 10%.

По данни от летище София през зимните месеци се очаква увеличение  на пристигащите чуждестранни пътници с 11%. Летище София планира 9 чартърни вериги, а Летище Пловдив - 43 чартърни полета от и до различни държави (Русия, Великобритания, Турция, Ирландия), като за първи път ще се изпълняват чартърни полети от Турция.

В същото време за първи път интерес към нашите зимни курорти проявяват туристи от страни като Индия, Китай и Япония, което показва огромния ни потенциал за предлагане на услуги за азиатските туристически пазари, допълни още министър Ангелкова.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

 
 
Пишете ни
Ресор Туризъм: +359 2 940 7373
 
Сайт на Управляващия орган на ОП "Конкурентоспособност" - в нов прозорец
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mee.government.bg