Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова участва в тържественото откриване на новата академична година на Университета по хранителни технологии - Пловдив.
Днес отваряме поредна страница от богатата шестдесет и пет годишна история на Университета по хранителни технологии. Авторитетното висше училище, което е от най-важните центрове в България в областта на хранителната наука и технологиите, единствен по рода си на Балканския полуостров, е активен партньор на Министерството на туризма, заяви вицепремиерът. И посочи още, че висшето училище обучава кадри, които имат своята важна роля за развитието на туристическия сектор.
Министър Николова благодари на университета и за активната дейност по съвместния проект за създаване на национално меню, който е пред финализиране. Целта е да се подготви национална и регионална селекция от традиционни български храни и напитки, обединени в национално меню, което да бъде въведено в хотелите и ресторантите на нашите курорти, обясни тя. По думите й чуждестранните гости много харесват това, което се предлага на българската трапеза. И ние трябва да използваме този потенциал за привличане на повече туристи със специализирани услуги и продукти.
Като институция ще продължим да насърчаваме политиките за успешна подготовка и реализация на специалистите с висока квалификация, защото нашето бъдеще зависи от качеството на образованието на децата ни днес, посочи вицепремиерът.
Ректорът на университета Пламен Моллов заяви, че в годините от създаването си учебното заведение се утвърди като авторитетна школа. Силният интерес към нашите специалности ни дават престиж за образователен лидер. Надявам се и ще се радвам нашите студенти един ден да създадат свои световни брандове, коментира още той. От тази година въвеждаме модулно обучение, а УХТ работи и по съвместни образователни програми с чужди университети – от Северна Македония, Франция, Гърция, Нидерландия и др., информира още ректорът.
В церемонията по откриването официални гости бяха Здравко Димитров, кмет на Пловдив, Дани Каназирева, областен управител на Пловдив, доц. д-р Янко Иванов, зам.-министър на земеделието, храните и горите, Радосвет Радев, председател на Българската стопанска камара, представители на браншови организации и бизнеса от хранително-вкусовия и туристическия сектор, академичното ръководство на университета, експерти от научните среди и други.
Връзки
[1] https://tourism.government.bg/sites/tourism.government.bg/files/photos/2020-10/uht-1.jpg
[2] https://tourism.government.bg/sites/tourism.government.bg/files/photos/2020-10/uht-3.jpg
[3] https://tourism.government.bg/sites/tourism.government.bg/files/photos/2020-10/uht-4.jpg
[4] https://tourism.government.bg/sites/tourism.government.bg/files/photos/2020-10/uht-5.jpg
[5] https://tourism.government.bg/sites/tourism.government.bg/files/photos/2020-10/uht-6.jpg
[6] https://tourism.government.bg/sites/tourism.government.bg/files/photos/2020-10/uht-7.jpg