Стартираха съвместните проверки на Министерство на туризма с КЗП и Икономическа полиция за законово упражняване на професията „Екскурзовод“

05 юли 2024

Министерството на туризма стартира на ключови туристически обекти съвместните си проверки за законовото упражняване на професията „Екскурзовод“ заедно с представители на Комисията за защита на потребителите и Икономическа полиция.

 

В първия ден бяха проверени 5 лица, предоставящи екскурзоводски услуги, които водеха групи на ключови туристически обекти по Черноморието – в град Балчик и Аладжа манастир. При извършените проверки не са констатирани нарушения.

 

Проверките на контролните органи ще продължат през целия туристически сезон. Целта е гарантиране на законовото извършване на дейността от екскурзоводите и предоставяне на качествени професионални екскурзоводски услуги, оптимална защита за интересите на потребителите на туристически услуги и добър имидж на екскурзоводската професия.

Припомняме, че именно представителите на сдруженията на екскурзоводите в България сами поискаха на срещи с министър Евтим Милошев в навечерието на летния туристически сезон ясна регулация на професията и по-строг контрол – като превенция срещу нелоялните търговски практики и защита на българския туристически продукт.

Facebook icon
Twitter icon
Google icon
e-mail icon