Агенция за регионално икономическо развитие - Стара Загора стартира кампания в подкрепа на местните вкусове и туризъм

27 септември 2024

Кампания в подкрепа на регионалните храни и “вкусния” и устойчив туризъм обяви Агенцията за регионално икономическо развитие в град Стара Загора. Стартът на инициативата бе даден по време на среща между бизнеса, институциите и неправителствения сектор, състояла се на 24 септември 2024 г. в Регионалния исторически музей в града.

Кампанията включва дейности за подобряване на разпознаваемостта на местните храни, стимулиране на предлагането на регионални продукти в местата за хранене и настаняване и изпълнението на “Местни зелени сделки”, които да спомогнат за по-ползотворното сътрудничество между бизнеса и властите в региона.

Срещата символично откри седмицата на фестивала “Августиада”, с който ежегодно градът празнува богатото си културно-историческо, кулинарно и винено наследство. Събитието премина под наслов „Възможности за развитие на туризма в регион Стара Загора: ролята на регионалните храни и напитки и „зелените“ практики“. Бяха представени конкретни предложения за развитие, вдъхновени от добри практикти от други европейски държави. Агенцията е партньор по международните проекти SMEOrigin и Intelligent Cities Challenge, чийто фокус са местните храни и устойчивото регионално развитие.

В срещата се включиха представители на институции и организации, сред които Община Стара Загора, Областна администрация Стара Загора, Министерство на туризма, Министерство на земеделието, Търговско-промишлена палата - Стара Загора, Сдружение на шафранопроизводителите, хотелиери и ресторантьори.

Facebook icon
Twitter icon
Google icon
e-mail icon