Заместник-министър Ирена Георгиева даде старт на инициативата „България посреща вкусовете на света“
Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева, заедно с представители на близо 20 чуждестранни дипломатически мисии у нас, дадоха старт на Международния кулинарен фестивал „България посреща вкусовете на света“. Инициативата, която се провежда в партньорство с Министерството на туризма, е продължение на миналогодишната онлайн кампания „Мислиш си, че познаваш България“, зад която застанаха посолствата на Държавата Израел, Полша и Хърватия.
„Готовността, с която чуждестранните дипломати у нас подкрепиха кампанията, е доказателство и за ползотворните взаимоотношения, които успяхме да изградим с дипломатическите мисии“, каза заместник-министър Георгиева. Тя подчерта, че представителите на чуждестранния дипломатически корпус у нас са посланици не само на собствените си държави, но и на България по света. От думите й стана ясно, че настоящата инициатива е и поредна стъпка в усилията на министерството за насърчаване на вътрешния туризъм и желанието да се насочи вниманието към традициите и културното богатство на страната.
Заместник-министърът отбеляза още, че добрите резултати от предприетите мерки за насърчаване на вътрешния туризъм се потвърждават и от статистическите данни. „По данни на Евростат през миналата година броят на нощувките на български граждани в местата за настаняване с над 10 легла в страната нараства с 6 % спрямо 2014 г. Това е значително по-високо от средния ръст за Европейския съюз по същия показател, който е едва 3%, и нарежда България на 10-о място в Европейския съюз“, подчерта тя. Ирена Георгиева цитира и данните на НСИ, според които пренощувалите в страната българи са над 3,4 млн. души, а приходите възлизат на повече от 305 млн. лв., което е ръст от 6,6%.
Първият етап от кампанията „България посреща вкусовете на света“ започва днес, 1 март 2016 г., и ще протече на уебсайта на проекта www.iknowbulgaria.bg. Всички участници ще имат възможност да споделят рецепти от българската традиционна кухня и снимки на приготвени от тях ястия в 4 категории. Специално жури, съставено от шеф-готвачи и експерти от Кулинарна академия HRC, до края на месец април ще оцени и избере 100-те най-добри ястия. Победителите ще представят България и българската традиционна кухня по време на Международен кулинарен фестивал. Той ще се проведе през месец май (12-28) и се планира да обхване няколко големи български града – Стара Загора, Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Благоевград, Велико Търново и София. На специални локации във всеки един от посочените градове българските храни ще се срещнат с традиционни ястия и напитки от над 20 други страни.
На събитието за старта на кампанията присъстваха посланиците на Израел, Египет, Полша, Хърватска, Азербайджан, Чехия, Мароко, Ирландия и Индия, представители на посолствата у нас на Мексико, Венецуела, Италия, САЩ, Великобритания, както и на общини, и др.