Исторически музей - Белоградчик

Уреден е в Пановата къща с решение №31/28.10.1959г./,която е образец на западнобългарската възрожденска архитектура. Експозицията представя историята, бита и обичаите на местното население – етнографска група торлаци. Експозицията е в добро състояние, но също си струва да се мисли за прилагане на модерни методи за презентация на културните традиции и история на региона. Сградата на музея е в добро състояние и привлича вниманието с типичната възрожденска архитектура.                     

Пановата къща, като музей, разполага с фонд от над 8000 експоната от епохите: праистория, античност и средновековие. В него могат да се видят експонати, открити в пещерата Козарника, кости от праисторическа мечка, хиена, див кон и др.

Достъпност за посещение: Да, целогодишно

Транспортна достъпност: Музеят е разположен в градска среда, на територията на гр. Белоградчик и е транспортно осигурен.

Туристическа инфраструктура: Историческият музей се обслужва от уредници на български език. В град Белоградчик за туристите е на разположение Туристически информационен център Белоградчик, ул. „Поручик Дворянов” 1 А (тел. +359 877 881283, email tourism@belogradchik.bg)

В допълнение може да се посети и пещерата Магура.