Джамията на Осман Пазвантоглу

От ансамбъла на Пазвантоглу, граден в края на ХVIII – началото на ХIХ в., да наши дни са останали само джамията и библиотеката. В него е имало и медресе /училище/ или завие /малка мюсюлманска религиозна обител/.                                 

Джамията е масивна каменна постройка със строго ориенталска архитектура. Минарето има на върха си стилизиран връх на  пика. Пазвантоглу я е посветил на баща си, посечен във Видин по заповед на султана. Джамията е каменна, квадратна, еднопространствена, покрита с купол от оловна ламарина, с малко открито преддверие От надписа над входа й се вижда, че Пазвантоглу я е посветил на покойната си майка.

Библиотеката, която е част от комплекса, Видинският управител посветил на покойната си майка. В нея са се съхранявали около 2 664 книги с религиозно и светско съдържание.

Достъпност за посещение: Да, безплатно

Транспортна достъпност: Обектът се намира на територията на гр. Видин и е транспортно осигурен. Град Видин се намира на около 200 километра от София в посока Северозапад, на 100 километра от Монтана в посока Северозапад, на 52 километра от Белоградчик в посока Север, на 56 километра от град Лом в посока Северозапад и на около 30 километра от град Брегово е посока Югоизток. През града преминават два изключително важни транспортни коридора № 4 и № 7. Град Видин е свръзан с околните селища и по-големите градове в България посредством автобусен транспорт. Има редовни автобуси в посока: София, Враца, Плевен, Монтана, Вършец и др. Той е също последна спирка на железопътната линия Мездра-Враца-Видин (Лом).

Туристическа инфраструктура: Налични са хотели и ресторанти в близост до обекта.