Дестинация „Долината на Места“ - Белица, Разлог, Банско, Гоце Делчев, Хаджидимово
Опитай:
- Банска капама - Оригиналната капама се готви в казан върху открит огън, но спокойно можете да го приготвите и в глинено гърне във фурната. Реди се на пластове, като свинското се поставя на дъното. Добавят се още кисело зеле, телешко, пилешко, кървавица, ориз и подправки. Пече се на бавен огън.
- Нафпавок- е сурово-изсушен месен деликатес, който има дълга традиция в българската кулинария и консервиране. Приготвял се е от преди повече от век във всички села от разложката. Интересното при приготвянето на този традиционен български деликатес е, че се суши много дълго време и се заравя в пепел. За него се използва само най-вкусното от свинското месо - бонфиле, контрафиле, бут, врат и малко сланина.
- Чомлек - е едно много богато и засищащо основно ястие от българската национална кухня. Приготвя се свински джолан и зеленчуци- картофи, моркови, чесън, лук и домати. Добавят се подправки, като червен и черен пипер, сол, дафинов лист. Пече се на бавен огън в глинен съд.
- Бански старец – прави се от свинско шкембе, свинско месо, сланина и подправки.
- Кавърма по бански
- Катино мезе- приготвя се от свинско, гъби, лук, лимонов сок и подправки.
Дегустирай:
- Рубин от Неврокопско
Долината на река Места е район с потенциал във винопроизводството. Дестинацията предлага възможности за винен туризъм в района на Гоце Делчев, където се отглеждат главно сортове, от които се прави червено вино - рубин, сира, каберне фран, каберне совиньон и мерло. Над всички изпъква Рубинът - български сорт - кръстоска между сирийската “Сира” и италианския “Небиоло”.